Hoş Geldiniz
Hızlı ve Güvenli Alışveriş
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca Üye olabilirsiniz

Şerbetçi Otu Faydaları Nelerdir?

25-03-2024 17:12
Şerbetçi Otu Faydaları Nelerdir?

Alternatif Tıbbın Güzide Şifacısı Şerbetçi Otu

Dünya üzerinde insanların başına dert olmuş sayısız hastalık ve bu hastalıkları yenmek için geliştirilmiş sayısız tedavi yöntemi vardır. Her yerde kabul gören asıl tedavi, bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlere sahip olan modern tıptır. Fakat halk arasında kabul gören bir başka tedavi şekli daha vardır.

Bilimsel olarak işe yaradığı kanıtlanmamış olsa dahi pek çok kişi tarafından kabul gören ve genellikle bitkilerden yapılan ilaçların uygulandığı alternatif tıp, en çok kabul gören tedavi şekillerinden birisidir.

Alternatif tıp, ilaç olarak doğadaki bitkilerin kullanıldığı bir tedavi grubudur. Alternatif tıpta kullanılan pek çok bitkiden bir tanesi de şerbetçi otudur. Şerbetçi otu, bira yapımında kullanılmasıyla bilinse de pek çok hastalığa da iyi geldiği düşünülmektedir.

Şerbetçi Otu Nedir?

Şerbetçi otu bitkisi, bitkilerin kapalı tohumlular bölümünün iki çenekliler sınıfına dahil bir bitkidir. Rosales bitki takımının kendirgiller familyasının bir üyesi olan şerbetçi otu, bira yapımında kullanıldığı için bira çiçeği ya da maya otu gibi isimlerle de bilinmektedir. Şerbetçi otunun dişi çiçekleri kozalak, erkek çiçekleri ise salkım halindedir. Yeşil yapraklara sahip olan şerbetçi otunun sarımsı çiçekleri vardır.

Alternatif tıpta bu bitkinin yeşilimsi-sarımsı renkteki, kozalak şeklindeki dişi çiçekleri kullanılır. Kurutulmuş halde satıldığı için her mevsim bulunabilen şerbetçi otu, temmuz, ağustos ve eylül aylarında yetişir. Günümüzde bira yapımının dışında alternatif tıpta doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır.

Şerbetçi Otu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Endüstriyel bir yetiştiriciliği olan şerbetçi otu bira yapımında kullanıldığı için özel olarak yetiştirilmektedir. Şerbetçi otu, bira üretimi yapan firmaların olmazsa olmaz malzemelerinden birisidir. Aynı zamanda şerbetçi otu tüy dökücü özelliğe de sahip olduğu için kozmetik sektöründe de önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle özel olarak endüstriyel amaçla yetiştirilmektedir.

Türkiye’nin Bursa ve Bilecik illerinde şerbetçi otu yetiştirilmektedir. Bunun dışında şerbetçi otunun asıl vatanının Doğu Akdeniz ülkeleri olmasından dolayı Türkiye’nin her yerinde yetişebilen bir bitkidir. Doğada kendi kendine ortaya çıkan şerbetçi otlarına da rastlanabilmektedir.

Ayrıca şerbetçi otu, özellikle Avrupa ülkelerinde bol miktarda yetiştirilmektedir. Alternatif tıpta, tedavilerde genellikle şerbetçi otu kurusu kullanılmaktadır. Şerbetçi otu hazırlanışı bir kurutma işleminden ibarettir.

Temmuz, ağustos ve eylül aylarında taze olarak yetişen şerbetçi otu, bu aylarda toplanarak gölgede kurutulur ve aktarlarda satışa sunulur. Şerbetçi otu tohumu ve şerbetçi otu fidesi de yetiştiricilerin ticaretini yaptığı diğer ürünlerdir.

Şerbetçi Otu Faydaları Nelerdir?

Şerbetçi otu, çok sayıda faydası olduğu düşünülen bir bitkidir. Bilimsel bir dayanağı olmayan şerbetçi otu faydaları, alternatif tıpta kabul görmüş bir durumdur. Şerbetçi otu çayı, şerbetçi otu yağı, şerbetçi otu kürü gibi çeşitli uygulama yöntemleri vardır.
Şerbetçi otunun en çok bilinen faydası göğüs büyütme özelliğidir. Şerbetçi otu göğüs büyütmek için kullanılmasından dolayı daha çok kadınların kullandığı bir bitkidir. Bu aşamada şerbetçi otu, kaynatılıp öğütüldükten sonra bir vücut kremi ile karıştırılır. Böylece krem kıvamına gelen şerbetçi otu, göğüslere uygulanır. Şerbetçi otu ve çörek otu yağı karışımı da göğüs büyütme uygulamasının bir başka yöntemidir. Bu yöntemlerin faydalarının bilimsel olarak kanıtlanmadığı ve ciddi anlamda tehlikeli sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır.
Şerbetçi otunun en faydalı özelliklerinden birisinin de idrar söktürücü özelliği olduğu düşünülmektedir. İdrar söktürücü yiyecek ve içecekleri tüketmek, vücutta hastalığa sebep olan maddeleri dışarı atmaya yaramaktadır. İdrar söktürücü olduğu düşünülen şerbetçi otu da bu amaçla sık sık kullanılmaktadır.
Şerbetçi otu, enfeksiyonu atmaya ve kanı temizlemeye de yardımcı olmaktadır. Saç için de son derece faydalıdır ve saçları güçlendirir. Bu faydaları sağlamak için en sık kullanılan şerbetçi otu tarifi ise şerbetçi otu çayıdır. Bu gibi sağlık problemlerinde şerbetçi otu kullanımından önce doktorunuza başvurmanız faydalı olacaktır.

Şerbetçi otunun bilinen diğer faydaları ise şöyledir:

  • Sinir sistemini düzenler.
  • Sindirim sistemini düzenler
  • İştah açıcıdır.
  • Mide ağrısını azaltır.
  • Romatizma ağrılarını azaltır.
  • Böbrek ağrılarını azaltır.
  • Enerji verir.
  • Ödem atmaya yardımcı olur.
  • Uykusuzluk sorununu giderir.
  • Stresi azaltır
  • Adet düzensizliklerini giderir.
  • Adet sancılarını azaltır.

Şerbetçi Otu Çayının Faydaları Nelerdir?

Bir alternatif tıp ilacı olarak kullanılan şerbetçi otu, genellikle çay formunda tüketilmektedir. Şerbetçi otu çayı, bitkinin sağladığı faydaların pek çoğunu sağlamaktadır. Hazırlanışı ise son derece kolaydır.

Bir bardak kaynar suyun içine bir kaşık kurutulmuş şerbetçi otunu atarak çayı hazırlayabilirsiniz. Şerbetçi otunu kaynar suyun içine toz haline getirerek de atabilirsiniz. Şerbetçi otu çayının demlenmesi için 5 ile 10 dakika arası beklemeniz gerekmektedir. Tadını hafifletmek ve içimini kolaylaştırmak adına içine limon sıkabilir ya da bal ekleyebilirsiniz.

Şerbetçi otu çayı, içerisinde önemli vitamin ve mineralleri barındıran bir çaydır. Önemli bir C vitamini kaynağı olan şerbetçi otu çayı, aynı zamanda magnezyum, potasyum ve kalsiyum da içermektedir. Güçlü bir antioksidan olan şerbetçi otu çayı, aminoasitler bakımından da zengindir. Bu özellikler nedeniyle en çok kullanılma sebeplerinden birisi uykusuzluğu gidermesidir.

Maranki Şerbetçi Otu Ürünlerimizi İncelemek İçin TIKLAYINIZ

Maranki Şerbetçi Otu İçeren Saç-Sakal-Kaş-Kirpik  Ürünümüzü İncelemek İçin TIKLAYINIZ

Not: 
Öncelikle bilmeniz gereken nokta, kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Buradaki bilgilerin ve videonun kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.

KAYNAK: https://www.nefisyemektarifleri.com/blog/serbetci-otu-faydalari-nelerdir/

Not: Daha detaylı bilgi için Ahmet Maranki Şifalı Bitkiler kitabını okuyabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.