Hoş Geldiniz
Hızlı ve Güvenli Alışveriş
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca Üye olabilirsiniz

Kırkkilit Otu Nedir? Kırkkilit Otunun Faydaları

19-03-2024 17:22
Kırkkilit Otu Nedir? Kırkkilit Otunun Faydaları

Fiziksel ve ruhsal pek çok rahatsızlık durumunda kullanılan şifalı bitki, biberiye bitkisini andırır. Türkiye'de 7 farklı türü bulunan, yüzyıllardan beri insan vücudu için olumlu etkiler yaratan otun yaprakları koyu yeşildir. Çiçeksiz olan bitkinin kemik sağlığı başta olmak üzere pek çok faydası bulunur.

Kırkkilit Otu Nedir?

Halk arasında at kuyruğu otu olarak da bilinen kırkkilit otu, çiçeği olmayan, kısa ve sivri yapraklara sahip, kök kısmı 1 metre derinlikte olan, genellikle su kenarlarında yetişen, atkuyruğugiller familyasından çok yıllık şifalı bir otsu bitkidir. Geçmişi Antik Yunan ve Roma'ya dayanan ot ayrıca çam otu, zemberek otu, kuş kuyruğu, tilki kuyruğu ve kırkboğum isimleri ile de bilinir. Mayıs ve haziran aylarında beliren kırkkilit  otu ülkenin hemen her yöresinde, yol kenarlarında, tarlalarda, bahçelerde yetişebildiği gibi kendine özgü yeşil rengiyle de kolayca tanınabilir.

Kırkkilit Otu Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Silis isimli bir madde içeren ve bu özelliğiyle kemiklerin gelişmesini sağlayan kırkkilit otu alternatif tıpta da sıkça kullanılır. İçeriğindeki antioksidan ve silika bileşikleri vücudu serbest radikallerden korurken, cilt, tırnak, saç ve kemikleri koruyup, güçlendirir. Yine kalsiyum, alüminyum, sülfür, potasyum, niasin ve C vitamini açısından oldukça zengin olup,  kemik dokusunda boşluklara neden olan osteoporoz tedavisi için de kullanılır. Kırkkilit otu ve çayının faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kırkkilit otu otu kemik yapısını ve sağlığını destekler
  • Diüretik etkisi ile doğal bir idrar söktürücüdür.
  • Zengin antioksidana sahip kırkkilit otu bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Ülseri iyileştirmede etkilidir.
  • Mesane, safra kesesi ve böbreklerde oluşan kum ve taşların oluşumunu önler.
  • Silikon ve antioksidan içeriği sayesinde saçların uzamasına yardımcı olur.
  • Yaraların iyileşmesini ve tırnak sağlığını destekler.
  • Ağız içi yaralarının tedavisinde kullanılır ve diş eti kanamalarını durdurur.
  • Ekrem ağrılarına olumlu etkisi vardır.
  • Grip, soğuk algınlığı gibi solunum yolu hastalıklarının belirtilerini azaltır.
  • Kilo verme sürecine yardımcıdır.
  • Rahatlatıcı etkisiyle uzun ve kaliteli bir uyku deneyimine katkı sunar.
  • Gut ve romatizma hastalıklarının tedavisinde vücudu destekler.
  • Kırkkilit otu yağı bakteri ve mantarlara karşı güçlü bir aktivitesi bulunur. 

Kırkkilit Otunu Kimler Kullanmalıdır?

Kırkkilit otu; tansiyon hastaları, hamileler, emziren anneler, böbrek hastaları, kronik rahatsızlığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar, nikotin maddesine alerjisi olan kimseler ve potasyum değeri düşük olanlar dışında herkes tarafından kullanılabilir.

Kırkkilit Otu Nasıl Kullanılır?

Şifalı bir bitki olduğu düşünülen kırkkilit otunun farklı kullanımları vardır. Ülkenin hemen her yöresinde yetişen bitki ile yemek yapılabilse de en yaygın formu çay olarak tüketilmesidir. Taze ya da kuru şekliyle çay olarak hazırlanabilir.

At kuyruğu otu olarak da bilinen otu saç ve tırnak bakımında deneyebilirsiniz. Ot ile hazırladığınız ılık çayı direkt olarak tırnaklara ve saç diplerine uygulayabilirsiniz. Otun ciltte kuruluk yaratmaması adına çayın ılık olmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda kurutulmuş otu ezerek krem haline getirebilir, cilt yaraları için de kullanabilirsiniz. Ezilmiş ota kıvam alması için Hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Otun kullanımı öncesi, uzman doktorlara danışılması önerilir. 

Kırkkilit Otu Çayı

Kırkkilit diğer adı ile at kuyruğu otu çoğunlukla çay şeklinde tüketilir. Bu çay kurutulmuş otun sıcak suda demlenmesi ile yapılır. O yüzden hazırlaması da oldukça basittir.

İlk olarak 2 dal taze kırkkilit otu ya da 2 çay kaşığı kurutulmuş hali, kaynamakta olan bir su bardağının içerisine atılır. Eğer otunuz kuru ise 10 dakika, taze ise 20 dakika suyun içinde kaynatılır. Biraz demlemeye bıraktıktan sonra da içebilirsiniz.

Kırkkilit otu çayını, 2-3 hafta aralıklarla içmeniz tavsiye edilir.

Kırkkilit Otu Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Şifalı otun pek çok faydası bulunsa da her besin maddesi gibi bilinçsiz ve fazla tüketimi yan etkiler ve zararlı sonuçlar doğurabilir. Kırkkilit otu böbreklerinde rahatsızlığı bulunanlar, böbrek yetmezliği olanlar, emziren anneler, gebeler, potasyum değeri düşük olan kimseler, kan sulandırıcı ilaçlar kullananlar, B1 vitamin seviyesi düşük olanlar ve nikotin alerjisi olan kişiler tarafından tüketilmemelidir. Özel bir tedavi sürecinden geçenler ve risk grubunda olanlar otu tükettiklerinde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle; benzer rahatsızlıkları olan kişilerin kullanım öncesi uzman bir hekimden tavsiye alması gerekir. Ayrıca ciltte kızarıklık, kaşıntı ve bulantı gibi sorunlara da neden olabilir.

Kırkkilit Otu Zayıflatır mı?

İdrar söktürücü ve ödem atıcı özelliği ile bilinen şifalı bitki, metabolizmayı hızlandırdığından kilo verme sürecine de destek olur. Demlenerek çay olarak tüketilen otun zayıflatıcı etkisi bulunur.

Kırkkilit Otu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kırkkilit Otu Ağrılara İyi Gelir mi?

Saç, tırnak ve cilt ilaçları olarak da pazarlanan kırkkilit otu, ağrı kesici niteliğiyle eklem ağrılarına iyi gelen şifalı bir bitkidir.

Kırkkilit Otu Çayı Ne Zaman İçilir?

Antioksidan deposu ve iyi bir lif kaynağı olan otun çay formu öğünlerden önce, aç karnına 2 bardak olacak şekilde ılık içilmesi tavsiye edilir.

Kırkkilit Otu Romatizmaya İyi Gelir mi?

Yapılan araştırmalarda, kırkkilit otunun kemik hücrelerini doğruda uyardığı görülür. Kemik sağlığına faydası ile bilinen ot, romatizma ağrılarına da iyi gelir.

Kırkkilit Otu Menopoza İyi Gelir mi?

Menopoz dönemi için yararlı olan ot, kanamalara iyi gelir. Çeşitli rahatsızlıklarda kullanılan bitki türü, menopoz döneminde kemikleri güçlendiren yönü ile bilinir.

Kırkkilit Otu Çayı Nasıl Yapılır?

2 veya 3 dal ot, bir bardak sıcak suyun içerisine atılır. Suyun içerisinde 10-20 dakika demlendikten sonra tüketime hazır hale gelir.

Kırkkilit Otu Böbrek Taşı İçin Nasıl Kullanılır?

Kırkkilit otu, böbrek taşı şikayetlerinden kurtulmak için tercih edilen bir bitkidir. Böbrek taşının düşmesi veya geçirilmesi için 2 çay kaşığı miktarındaki otu, bir bardak sıcak suyla demleyerek her gün tüketebilirsiniz.

Maranki Kırkkilit Otu Ürünlerimizi İncelemek İçin TIKLAYINIZ

Not: 
Öncelikle bilmeniz gereken nokta, kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Buradaki bilgilerin ve videonun kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.

KAYNAK: https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/kirkkilit-otu-nedir-faydalari-atkuyrugu

Not: Daha detaylı bilgi için Ahmet Maranki Şifalı Bitkiler kitabını okuyabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.